Великоновосілківська селищна військова адміністрація Волноваського району Донецької області
Донецька область, Волноваський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Великоновосілківська громада долучилася до глобальної ініціативо ООН Жінки «Безпечні міста та безпечні громадські простори для жінок і дівчат»

Дата: 15.04.2021 12:53
Кількість переглядів: 523

Фото без опису

ООН Жінки в Україні у партнерстві з Міжнародним Благодійним Фондом «Українська фундація громадського здоров’я» представили результати аудиту безпеки громадських місць у Велоконовосілківській громаді. Аудит безпеки проводився за методологією ООН Жінки «Безпечні міста та безпечні публічні простори для жінок та дівчат» в межах реалізації проєкту «Сприяння безпеці громад та запобігання насильству в громадських місцях на Сході Україні».

Протягом січня – лютого активні мешканки та мешканці громади, спільно з представниками влади та поліції працювали над визначенням ключових проблем безпеки громади та шляхами їх вирішення. В межах дослідження у громаді було проведено аналіз законодавства та місцевих розпоряджень, п’ять фокус-групових дискусій з жінками та дівчатами різних вікових категорій та аудити безпеки за чотирма обраними активістами маршрутами в межах громади.

13-14 квітня представники влади і громади обговорили результати аудиту безпеки громадських місць та працювали над побудовою дерева проблем та їх рішень. Для врахування потреб кожного мешканця громади, до роботи було залучено різні вікові та соціальні верстви населення. У воркшопах взяли участь учні старших класів, студенти, місцеві активісти, представники влади, поліції та робочої групи з розробки цільової програми.

За результатами роботи з кожною групою, було визначено ряд основних проблем на території громади, та розроблено пропозиції до їх вирішення. Ключовими проблемами громади учасники визначили відсутність громадського транспорту, низький рівень освітлення вулиць, високий рівень гендерних стереотипів серед мешканців громади та необізнаність населення про види та прояви гендерно зумовленого насильства і сервіси допомоги у випадках ГЗН.

Напрацьовані з молоддю результати були представлені місцевій владі, поліції та обговорені в робочій групі з розробки місцевої цільової програми. Всі ці напрацювання ляжуть в основу майбутньої місцевої програми «Великоновосілківська громада  -  безпечна громада для  жінок та дівчат». Метою програми є створення безпечного громадського простору для жінок і дівчат громади, шляхом впровадження моделей і підходів щодо запобігання і протидії  насильству за ознакою статі, у тому числі сексуальному насильству, сексуальних домагань та подолання гендерних стереотипів.

Глобальна флагманська ініціатива ООН Жінки «Безпечні міста та безпечні публічні простори для жінок та дівчат» спрямована на посилення законодавства та політик у сфері запобігання та реагування на сексуальне насильство та сексуальні домагання щодо жінок та дівчата у громадських місцях.

В рамках ініціативи, міста-учасники приймають міські та транспортні плани, що включають потреби жінок та чоловіків, та реалізовують ініціативи, спрямовані на зміну соціальних норм у питаннях гендерної рівності. Понад 50 міст з усього світу вже запустили комплексні програми в рамках ініціативи.

Нагадаємо, що першим містом в Україні, яке реалізує Глобальну Флагманську ініціативу ООН Жінки щодо безпечних міст та безпечних громадських просторів для жінок і дівчат стало Рубіжне, Луганської області. Програма була розроблена впродовж 2019 року та прийнята у травні 2020 року.

Станом на сьогодні, аудити безпеки проведені ще в 9 громадах Луганської, Донецької та Запорізької областей, 3 (три) з них вже прийняли бюджетні цільові програми з безпеки – це Комиш-Зоря Запорізької області, Торецьк, Донецької області та Новоайдар, Луганської області.

Використання методології Глобальної ініціативи «Безпечні міста та безпечні громадські простори для жінок і дівчат» дає можливість долучитися до кращих практик світового рівня у впровадженні гендерно-чутливих програм та організації безпечного життєвого простору для жінок, чоловіків, хлопчиків та дівчат, які проживають на території громади.

Проєкт реалізується в рамках Програми ООН із відновлення та розбудови миру, який

реалізують чотири агентства ООН: Програма розвитку ООН (ПРООН), Структура ООН з питань гендерної рівності та розширення прав і можливостей жінок (ООН Жінки), Фонд ООН у галузі народонаселення (UNFPA) і Продовольча та сільськогосподарська організація ООН (ФАО).

Програму підтримують дванадцять міжнародних партнерів: Європейський Союз (ЄС),

Європейський інвестиційний банк (ЄІБ), Посольство США в Україні, а також уряди Данії, Канади, Нідерландів, Німеччини, Норвегії, Польщі, Швейцарії, Швеції та Японії.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь