Великоновосілківська селищна військова адміністрація Волноваського району Донецької області
Донецька область, Волноваський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

ОГОЛОШЕННЯ До уваги юридичних осіб та громадських формувань!

Дата: 29.07.2021 08:40
Кількість переглядів: 968

Фото без опису

28 квітня 2020 року почали діяти зміни, які стосуються бенефіціарних власників. Змінюється поняття «кінцевий бенефіціарний власник» та запроваджується  додаткові вимоги та обов’язки щодо розкриття відомостей про них, а також більш жорсткої відповідальності за правопорушення, пов’язані з цим питанням.

Мінфін затвердив положення про форму та зміст структури власності (наказ від 19.03.2021 р. № 163). Саме через відсутність цього документа відкладалося подання відомостей про бенефіціарів. Наказ набирає чинності через місяць після його опублікування — тобто з 11.07.2021 р.  https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0768-21#Text

Хто такі кінцеві бенефіціарні власники? Це фізичні особи, які здійснюють вирішальний вплив (контроль) на діяльність компанії. Зверніть увагу: кінцевим бенефіціарним власником може бути тільки фізична особа.

Як зазначено в Законі № 361, ознакою здійснення прямого вирішального впливу на діяльність є безпосереднє володіння фізичною особою часткою у розмірі не менше 25 % статутного (складеного) капіталу або прав голосу юридичної особи. При цьому кінцевим бенефіціарним власником не може бути особа, яка має формальне право на 25 чи більше відсотків статутного капіталу або прав голосу в юридичній особі, але є комерційним агентом, номінальним власником, або номінальним утримувачем, або лише посередником щодо такого права.

По суті, в заяві потрібно буде зазначити фізосіб, які:

володіють більше 25 % статутного капіталу компанії (прямо або опосередковано);

володіють менше 25 % статутного капіталу, але мають усе одно вирішальний вплив на діяльність підприємства. Наприклад, є 5 учасників з часткою по 20 % кожен. Але двоє з них є родичами. Тоді такі учасники — родичі (оскільки їх сукупна частка більше 25 %) — обоє є бенефіціарними власниками.

Кінцевих бенефіціарних власників може й не бути. Тоді у формах 2, 4 на сторінці 2 ставиться позначка в полі «відсутній з причини» і нижче наводиться пояснення.

Структура власності. Подається за формою та змістом, затвердженими наказом Мінфіну. Насправді як такої форми немає (вона складається в довільній формі). Структура власності являє собою схематичне зображення структури власності юридичної особи. На схематичному зображенні структури власності зазначаються:

всі особи, які прямо або опосередковано володіють однією юридичною особою самостійно чи спільно з іншими особами (всі учасники юридичної особи та кожної особи у кожному ланцюгу володіння корпоративними правами юридичної особи);

всі особи, які незалежно від формального володіння мають можливість значного впливу на керівництво чи діяльність юридичної особи;

розмір участі (відсоток корпоративних прав), який належить кожній фізичній та/або юридичній особі, кожному трасту та/або іншому подібному правовому утворенню в іншій юридичній особі, трасті або іншому подібному правовому утворенні.

На схематичному зображенні структури власності щодо кожного кінцевого бенефіціарного власника (за наявності) зазначається опис здійснення вирішального впливу кінцевого бенефіціарного власника на діяльність юридичної особи (прямий та/або непрямий).

У разі здійснення прямого вирішального впливу зазначається відсоток частки в статутному (складеному) капіталі юридичної особи або відсоток права голосу в юридичній особі (дані надаються у відсотках). У разі здійснення непрямого вирішального впливу зазначається характер бенефіціарного володіння (вигоди, інтересу, впливу).

«Малювати» структуру власності рекомендується, орієнтуючись на зразки, наведені на сайті Мінфіну. https://mof.gov.ua/uk/samples_of_drawing_up_a_schematic_representation_of_the_ownership_structure-517

У які строки подавати? Такий обов’язок стосується юросіб, зареєстрованих до моменту набрання чинності Законом № 361 (до 28.04.2020 р.) протягом 3 місяців з дня набрання чинності наказу Мінфіну. Наказ набирає чинності 11.07.2021 р., тому саме із цієї дати розпочнеться відлік 3 місяців для подання документів по 10.10.2021р включно. Фактично в юросіб є 3 місяці на їх подання. Раніше 11.07.2021 р. починати подавати документи не варто!

Подаємо документи — держреєстраторові або нотаріусу. Якщо документи подані в цей строк, платити адмінзбір не доведеться.

Якщо в цей період (у період з 11.07.2021 р. по 10.10.2021 р.) у підприємства виникла необхідність внести зміни до відомостей про юрособу, що містяться в ЄДР, то воно може подати «документи» про бенефіціарів та структуру власності одночасно при реєстрації цих змін.

Юридичні особи, на яких покладено обов’язок подавати інформацію про кінцевого бенефіціарного власника та зареєстровані після 28.04.2020 р повинні подавати її щорічно, починаючи з 01.01.2022 р., протягом 14 днів з дати державної реєстрації  підприємства.

Документи, що подаються заявником для підтвердження відомостей про кінцевого бенефіціарного власника юридичної особи

Для підтвердження відомостей про кінцевого бенефіціарного власника щорічно, починаючи з наступного року з дати державної реєстрації юридичної особи, протягом 14 календарних днів подаються такі документи:

1) заява про підтвердження відомостей про кінцевого бенефіціарного власника;

2) структура власності за формою та змістом, визначеними відповідно до законодавства;

3) витяг, виписка чи інший документ з торговельного, банківського, судового реєстру тощо, що підтверджує реєстрацію юридичної особи – нерезидента в країні її місцезнаходження – у разі, якщо засновником юридичної особи є юридична особа – нерезидент;

4) нотаріально засвідчена копія документа, що посвідчує особу, яка є кінцевим бенефіціарним власником юридичної особи, – для фізичної особи – нерезидента та, якщо такий документ оформлений без застосування засобів Єдиного державного демографічного реєстру, – для фізичної особи – резидента.

Кому не потрібно подавати?

Політичні партії; профспілки; творчі спілки та їх місцеві осередки; організації роботодавців та їх об’єднання; адвокатські об’єднання; торгово-промислові палати; ОСББ; релігійні організації; держоргани; органи місцевого самоврядування та їх асоціації; державні та комунальні підприємства, установи та організації.

Відповідальність

За неподання або несвоєчасне подання держреєстратору інформації про кінцевого бенефіціарного власника або про його відсутність чи документів для підтвердження відомостей про кінцевого бенефіціара юрособи передбачено штраф у розмірі від 17000 до 51000 грн (від 1000 до 3000 НМДГ).

Оскільки підписує структуру власності лише керівник (без головбуха), штрафуватимуть за це саме директора або іншу особу, уповноважену діяти від імені юрособи (ч. 6 ст. 16611 КУпАП).

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь