Великоновосілківська селищна військова адміністрація Волноваського району Донецької області
Донецька область, Волноваський район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

З В І Т про результати роботи відділення Національної служби посередництва і примирення в Донецькій області за 2021 рік

Дата: 17.01.2022 08:11
Кількість переглядів: 227

Упродовж 2021 року Відділенням проводилась робота по врегулюванню 47 конфліктних ситуацій, по яких було взято на облік 47 розбіжностей між сторонами СТВ щодо своєчасної виплати поточної заробітної плати та погашення заборгованості із заробітної плати. Основною причиною виникнення випадків ускладнення стану СТВ у звітному періоді стала заборгованість із виплати зарплати в сумі 309766,7 тис. грн.

В результаті постійної взаємодії зі сторонами СТВ та органами місцевого самоврядування в 2021 році було погашено заборгованості із виплати заробітної плати, що стала причиною розбіжностей між сторонами СТВ, в сумі 168389,0 тис.грн., що складає 54,4% від заборгованості, що стала причиною ускладнення стану СТВ.

На початок 2021 року на обліку Відділення знаходилось 2 конфліктні ситуації, у звітному періоді було взято на облік 45 конфліктних ситуацій, знято з обліку 47 конфліктних ситуацій, в тому числі 41 – у зв’язку із врегулюванням розбіжностей, 4 – у зв’язку із зняттям з обліку з різних причин (відсутність причин або умов для виникнення КТС(К)), 2 - як такі, які призвели до виникнення КТС(К).

Упродовж 2021 року Відділенням проводилась робота по вирішенню 6 колективних трудових спорів (конфліктів), в тому числі 5 – на виробничому рівні, 1 – на територіальному рівні. У 6 КТС(К) найманими працівниками було висунуто 37 вимог.

Упродовж 2021 року з метою проведення моніторингу стану вирішення вимог найманих працівників у КТС(К) та на виконання рішень примирних органів зі сторонами СТВ було проведено 88 примирних процедур, в т.ч. 79 –  узгоджувальних зустрічей, 9 – примирних комісій.

Упродовж 2021 року зареєстровано 2 КТС(К) на виробничому рівні з 22 вимогами, висунутими найманими працівниками. Знято з реєстрації 2 КТС(К), з них один як вирішений (Комунальне некомерційне підприємство Слов’янської міської ради «Стоматологічна поліклініка м. Слов’янська» з 17 вимогами).

Упродовж 2021 року, з метою вирішення спірних питань між сторонами соціально-трудових відносин виключно у правовому руслі, Відділення спрямовувало свої зусилля на попередження проведення страйків і акцій протесту та послаблення соціальної напруги під час проведення найманими працівниками стихійних акцій соціального протесту пов’язаних з колективними припиненнями роботи.

За звітний період Відділенням було зафіксовано проведення 10 акцій соціального протесту, а саме: 2 мітинги, 5 припинень роботи, 2 невиходи на поверхню  та 1 перекриття руху.

Основними вимогами працівників під час проведення акцій соціального протесту були погашення заборгованості із заробітної плати та виплата поточної заробітної плати.

По всіх випадках фахівцями Відділення надавалися консультації та роз’яснення головам первинних профспілкових організацій підприємств, найманим працівниками, адміністрації підприємств, виконавчим комітетам відповідних міських рад. Також Відділення сприяло проведенню переговорів між сторонами конфлікту по пошуку шляхів вирішення порушених питань та проводило консультації з проблемних питань з керівництвом Донецької облдержадміністрації.

За результатами спільних дій Відділення з Донецькою обласною державною адміністрацією, органами місцевого самоврядування та сторонами соціально-трудових відносин у поточному році вдалося послабити протестні дії найманих працівників, і, як наслідок, зменшити кількість проведення акцій соціального протесту. Так, наприклад у 2020 році було зафіксовано проведення 23 акцій соціального протесту, а у 2021 році відповідно 10, що  в 2,3 рази менше ніж у попередньому році.

Станом на 1 січня 2022 року в Донецькій області налічується 10 трудових арбітрів, 3 посередника, здійснюють діяльність 19 інформаційно-консультаційних центрів у містах та районах Донецької області, які сприяють підвищенню правової культури сторін соціально-трудових відносин.

У квітні 2021 року  було підписано Угоду про співпрацю між Відділенням та Східним міжрегіональним управлінням з питань праці. У грудні було підписано Угоду про співпрацю між Відділенням та  Об’єднанням організацій роботодавців Донецької області.

Фахівцями Відділення проведено 90 заходів інформаційної діяльності щодо опублікування статей, інформаційних, аналітичних матеріалів, проведення виступів, інтерв’ю, коментарів в засобах масової інформації (друкованих та Інтернет – виданнях).

Відповідно до Закону України “Про соціальний діалог в Україні”, Порядку оцінки відповідності критеріям репрезентативності та підтвердження репрезентативності суб'єктів сторін профспілок та організацій роботодавців, затвердженого наказом НСПП від 21.07.2011 № 73, Комісією Відділення з проведення оцінки відповідності критеріям репрезентативності та підтвердження репрезентативності суб'єктів сторін профспілок і організацій роботодавців здійснено заходи щодо підтвердження репрезентативності Конфедерації незалежних профспілок Донецької області на територіальному рівні.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь