Великоновосілківська селищна військова адміністрація Волноваського району Донецької області
Донецька область, Волноваський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

МОЗ та Єврокомісія евакуювали 37 постраждалих українців на лікування за кордон цього тижня

Дата: 03.03.2023 15:44
Кількість переглядів: 57

Фото без опису

Від початку повномасштабного вторгнення росії в Україну Міністерство охорони здоров’я разом із Європейською комісією за активного сприяння обласних військових адміністрацій і медзакладів, за підтримки Державної прикордонної служби України та Державної міграційної служби України транспортують постраждалих українців на лікування до закордонних клінік. 

Цього тижня вдалося евакуювати групу з 37 людей із Київщини, Івано-Франківщини та територій активних бойових дій на лікування до Данії, Німеччини, Норвегії, Польщі та Литви. Серед них є пацієнти з мінно-вибуховими пораненнями та онкопацієнти. 

Зазвичай евакуюють дорослих і дітей із важкими пораненнями, опіками та захворюваннями, які потребують спеціалізованої та невідкладної медичної допомоги. За потреби пацієнтів супроводжують родичі або близькі, враховуючи необхідність у сторонній допомозі та підтримці через важкий стан, а також у подальшому післяопераційному догляді. 

Так міжнародні партнери у взаємодії зі службою екстреної медичної допомоги МОЗ України забезпечують транспортування пацієнтів від лікарень у прифронтових територіях через медичний хаб у Львові до аеродрому в Польщі. Далі повітряні госпіталі чи спеціальний авіатранспорт транспортують українців в країни Європи для спеціалізованого лікування.

Евакуація пацієнтів проходить через систему екстреного реагування Євросоюзу, коли в одній із країн ЄС для лікування і реабілітації українців оперативно шукають профільну спеціалізовану клініку. Так звані «медичні конвої» — приклад одного з ефективних напрямів порятунку пацієнтів, за якого Міністерство подає запит на евакуацію та отримує пропозиції від різних країн-членів Європейського Союзу та Європейської економічної зони. Далі МОЗ контактує з клінікою та узгоджує етапи і маршрути безпечного медичного транспортування.

Якщо ви чи рідна вам людина потребує медичної евакуації, звертайтеся перш за все до сімейних лікарів. Комунікація Міністерства охорони здоровʼя з сімейними лікарями триває постійно і безперервно. 

Однак існує й інший шлях подати попередню заявку на Програму медичної евакуації, адже через тривалі воєнні дії, обстріли та/або окупацію деяких регіонів України багато людей могли втратити зв'язок зі своїм сімейним лікарем. 

Для цього на сайті Міністерства в розділі «Громадянам» необхідно самостійно заповнити відповідну заявку. Далі МОЗ верифікує всі дані та перевірить інформацію, після чого вам дадуть зворотний зв'язок. 

Від початку війни завдяки таким «медичним конвоям» МОЗ разом із міжнародними партнерами вдалося евакуювати вже понад 2600 українців. 

Джерело: https://moz.gov.ua/



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь