Великоновосілківська селищна військова адміністрація Волноваського району Донецької області
Донецька область, Волноваський район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Соціальна відповідальність на економічному фронті

Дата: 05.04.2023 07:53
Кількість переглядів: 89

 

Щодня ринок праці зазнає суттєвих змін під впливом нових викликів та реалій. При цьому служба зайнятості продовжує виконувати важливу соціальну роль – сприяти працевлаштуванню громадян, чим підтримує економіку воєнного часу.

За 3 місяці поточного року до центрів зайнятості області звернулись понад 2,5 тис. безробітних. З них більшість - це жінки, чверть складає молодь до 35 років, кожний другий має вищу освіту. До того ж на ринок вийшли люди, які десятки років не змінювали роботу, що значно ускладнювало процес їхньої адаптації до нових умов та знижувало конкурентоспроможність.

Загалом у І кварталі 2023 року послугами служби зайнятості скористались понад 11 тис. мешканців регіону, з яких 2,3 тис. були працевлаштовані.

Щодня роботодавці надають від 30 до 50 пропозицій роботи. З початку року до служби зайнятості надійшло майже 2,6 тис. вакансій. Чисельність претендентів на вакансію у Донецькому регіоні станом на кінець березня 2023 року зменшилась вдвічі порівняно з початком року (16 осіб на одне вільне робоче місце проти 33 осіб). Проте кількість пропозицій роботи поки що залишається недостатньою за кількість охочих отримати цю роботу.

Перелік найбільш затребуваних спеціалістів практично незмінний: майже чверть усіх вакансій – це сфера охорони здоров’я, кожна п’ята – у сфері продажів. Роботодавці активно шукають кандидатів без досвіду роботи. Трохи поменшало пропозицій, але вони все одно входять до десятки лідерів, серед працівників сфери транспорту та логістики, переробної промисловості та сільського господарства.

При цьому рівень та середня тривалість укомплектування вакансій у Донецькій області впродовж трьох місяців найвищі по Україні – 82% впродовж 6 днів.

Від початку дії урядової ініціативи з організації оплачуваних суспільно корисних робіт майже 1,5 тис. мешканців регіону долучились до відбудови територіальних громад, ліквідації наслідки воєнних дій та забезпечення функціонування пунктів незламності та життєдіяльності міст (заготівлі дров, благоустрою, виконанню ремонтних робіт на об’єктах цивільного захисту тощо).

З березня минулого року діє одна з програм державної підтримки суб’єктів підприємництва, пов’язана з наданням роботодавцю компенсації витрат на оплату праці за кожну працевлаштовану особу з числа внутрішньо переміщених внаслідок проведення бойових дій під час воєнного стану в Україні (постанова КМУ від 20.03.2022 № 331). Роботу отримали 142 мешканця Донеччини, що змушені були переїхати у безпечні регіони. З початку дії цього порядку роботодавцям виплачено 1,6 млн грн.

Питання професійного навчання, як ефективного засобу скорочення безробіття та отримання кваліфікованого персоналу, потребує постійної уваги. Нинішня непроста ситуація з працевлаштуванням для багатьох стала поштовхом до зміни професії та відкрила можливості спробувати себе у новій сфері. Результати роботи в цьому напрямку у січні-березні найкращий тому доказ: направлено на професійну підготовку, перепідготовку або підвищення кваліфікації майже 760 безробітних осіб.

Донеччина займає одну з лідерських позицій серед інших регіонів України за рівнем охоплення безробітних профнавчанням. Окрім цього, зберігається високий відсоток працевлаштування після професійного навчання, який на 1 квітня 2023 року склав майже 80%.

Завдяки зосередженню на комплексних рішеннях, які відкриватимуть можливості для нових учасників ринку праці, зокрема на доступності послуги з надання ваучерів на навчання, вдалося отримати позитивну динаміку за цим напрямком. У січні-березні 2023 року цей показник перевищив в 10 разів усього минулого року загалом: 108 ваучерів проти 10.

Триває активна співпраця з представниками влади, територіальних громад, бізнес-середовища і роботодавців, громадськими та міжнародними організаціями, іншими сторонами соціального діалогу задля підвищення рівня зайнятості в регіоні.

Наша сила – в єдності! Разом до Перемоги!

За інформацією Донецької обласної служби зайнятості


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь