Великоновосілківська селищна військова адміністрація Волноваського району Донецької області
Донецька область, Волноваський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

#ТЕСТпоруч: запрацював сайт, що дозволяє перевіритись на ВІЛ ще простіше

Дата: 10.04.2023 08:05
Кількість переглядів: 147

Фото без опису

На сайті testporuch.phc.org.ua можна оцінити власні ризики щодо ВІЛ, а також дізнатися про можливості безоплатного та конфіденційного тестування. Пройти діагностику можна навіть вдома, замовивши доставку орального тесту поштою. Таку опцію надають в неурядових організаціях.

Як це працює?

У лаконічній та зрозумілій формі на сайті наведені відповіді на важливі запитання: «Чому ВІЛ стосується саме мене?», «Як дізнатися свій статус?», «Що робити далі?». На сайті наведений простий алгоритм дій і запропоновані різні варіанти, як і де швидко та зручно пройти безоплатне тестування. 

Ви зможете знайти найближчий пункт тестування на карті, перейти у спеціальний чат-бот у Telegram, зателефонувати на «гарячу лінію» з питань ВІЛ/СНІД або замовити тест поштою – для себе і близьких. 

Незалежно від того, який маршрут обрали, незмінними залишаються:

  • конфіденційність – ніхто не дізнається про ваш статус без вашої згоди;
  • безоплатність – ані за тест, ані за послуги тестування платити не доведеться;
  • швидкість – очікування результату в середньому займає 15 хвилин.

Чому це важливо?

Завдяки досягненням сучасної медицини та використанню антиретровірусних препаратів для лікування ВІЛ-інфекції, людина з ВІЛ може жити повноцінне довге, щасливе і здорове життя. Але для цього передусім потрібно знати свій статус і, як мінімум раз на рік, оновлювати цю інформацію – проходити тестування. Перевірятись і знати – в сотні разів безпечніше, ніж уникати цього питання. 

Крім того, знання ВІЛ-статусу – не лише прояв турботи про своє здоров’я, а й справжнє піклування про людей, з якими ви контактуєте. 

На жаль, багато українців та українок нехтують регулярним тестуванням на соціально небезпечне захворювання, вважаючи, що саме їх це не торкнеться. Інша частина помилково припускає, що тестування є чимось складним, часозатратним чи важкодоступним. Але реальність така, що ВІЛ потенційно може стосуватись кожного, а з тестуванням усе набагато простіше, ніж здається.  

За оціночними даними, понад 250 000 українців та українок живуть з ВІЛ і лише 60 % з них знають свій статус та отримують лікування. Попри суттєву позитивну динаміку у боротьбі з ВІЛ ми все ще маємо один із найвищих у світі показників захворюваності на ВІЛ-інфекцію: 13 000 нових випадків щороку. 

Повномасштабна війна росії проти України для багатьох відсунула питання здоров’я та турботи про себе на другий план. Проте із тестуванням на ВІЛ усе працює якраз навпаки: саме зараз потрібно ще більше обережності та свідомої уваги до здоров’я, адже відкладене «на потім» може мати згубні наслідки для здоровʼя.

Джерело: https://moz.gov.ua/


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь