Великоновосілківська селищна військова адміністрація Волноваського району Донецької області
Донецька область, Волноваський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

У понад 250 медзакладах «первинки» пацієнти можуть отримати супровід і лікування психічних розладів за Програмою медгарантій

Дата: 22.04.2023 07:04
Кількість переглядів: 64

Фото без опису

Усвідомлюючи вплив та наслідки війни для психічного здоров’я українців, Міністерство охорони здоровʼя України та Національна служба здоровʼя України запровадили наприкінці минулого року новий пакет «Супровід і лікування дорослих та дітей з психічними розладами на первинному рівні медичної допомоги» в рамках Програми медичних гарантій. Завдяки йому кожен українець може отримати базову психологічну допомогу безоплатно у закладі первинної медичної допомоги (далі – ПМД).

У межах пакета «Супровід і лікування дорослих та дітей з психічними розладами на первинному рівні медичної допомоги» лікар «первинки» – сімейний лікар, терапевт або педіатр – може надати пацієнту базову психологічну допомогу та скласти план ведення і лікування пацієнта в межах своєї компетенції. 

Укласти контракт із НСЗУ за цим пакетом можуть ті, заклади ПМД, в яких щонайменше 20 % медичних працівників мають відповідний рівень підготовки. Щоб надавати допомогу за цим пакетом, лікарі первинки та медичні сестри повинні пройти спеціальне навчання за сертифікованою програмою mhGAP. Це можуть бути навчальні програми від таких провайдерів, як ВООЗ, Світовий банк, проєкт MH4U, Лікарі світу, Лікарі без кордонів, Міжнародний медичний корпус, Академія сімейної медицини України, проєкт Deloitte, проєкт HOPE, НУО «Проліска», проєкт PACT.

Марія Мага, сімейна лікарка, в. о. директора Чернівецького КНП «ЦПМСД “САДГОРА”» – одна з тих, хто отримав сертифікат про опанування знань за сертифікованою програмою mhGAP. За її словами, після повномасштабного вторгнення кількість пацієнтів, у тому числі із розладами психічного здоровʼя, зросла в рази. Адже в регіон почали прибувати внутрішньо переміщені особи, які тікали від війни.  

«Налякані, стривожені, скривджені жінки з дітьми, чоловіки яких пішли на війну, потрапили в полон чи зникли безвісти… І вони раптово мають стати сильними, і не знають, чи їхня рідна людина повернеться, чи ні, чи вона буде поранена. Українці  зараз переживають дуже складний період, (...) і це, безумовно, впливає на їхнє психічне здоровʼя, – ділиться досвідом Марія. – Завдяки знанням, отриманим на курсі, я тепер набагато швидше можу розрізнити різні психічні стани. Стають у пригоді методики самодопомоги для пацієнтів: дихальні вправи, розслаблення та напруження мʼязів, медитація, релаксація, візуалізація». 

Нині вже 252 медзаклади виконали відповідні умови та має підписаний договір на надання медичних послуг за пакетом «Супровід і лікування дорослих та дітей з психічними розладами на первинному рівні медичної допомоги».

Знайти медичний заклад, який за договором із НСЗУ надає меддопомогу за цим пакетом, та записатись на консультацію туди можна одним із способів:

  • зателефонуйте в контакт-центр НСЗУ за номером 16-77, 
  • скористайтеся дашбордом на сайті НСЗУ – у полі група послуг оберіть пакет «Супровід і лікування дорослих та дітей з психічними розладами на первинному рівні медичної допомоги». 

За згоди пацієнта лікар проведе клінічну оцінку фізичного стану здоров’я та психічного статусу. За результатами скринінгу сімейний лікар може запропонувати: 

  • направлення на лабораторні та інструментальні дослідження, щоб діагностувати або виключити ПНР, пов’язані з фізичним здоров’ям;
  • направлення пацієнта до психіатра для діагностики, встановлення діагнозу та для надання рекомендацій із лікування (за згодою пацієнта);
  • першу психологічну допомогу (при чому не лише пацієнтові, а й членам його родини, які доглядають за ним/нею);
  • психосоціальні, а також фармакологічні та поведінкові втручання, а за відсутності позитивної динаміки після цього – направлення до лікаря-спеціаліста. 

У разі потреби в психологічній допомозі ви можете звернутися також до свого сімейного лікаря. Він надасть послуги в межах своєї компетенції та у разі необхідності спрямує до інших спеціалістів. 

Нагадаємо, онлайн-курс «Ведення поширених психічних розладів на первинному рівні медичної допомоги із використанням керівництва mhGAP» був розроблений групою фахівців із психічного здоров’я та загальної практики – сімейної медицини з досвідом роботи з програмою mhGAP, за загальної координації Академії НСЗУ, експертної підтримки ВООЗ та керівництва МОЗ України. Розробка відбувалася у межах ініціативи першої леді Олени Зеленської зі створення Всеукраїнської програми ментального здоров’я та за фінансової підтримки Бюро USAID з питань гуманітарної допомоги та за підтримки Швейцарської Конфедерації.

Довідка: mhGAP – флагманська програма, що розроблена та впроваджується в Україні Всесвітньою організацією охорони здоровʼя (ВООЗ) за підтримки Міністерства охорони здоровʼя України та Національної служби здоровʼя України. Вона спрямована на залучення неспеціалізованих із психічного здоров’я кадрів (наприклад, сімейних лікарів) до надання допомоги людям із психічними розладами – для підвищення доступу пацієнтів до послуг з охорони психічного здоров’я.

Джерело: moz.gov.ua


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь