Великоновосілківська селищна військова адміністрація Волноваського району Донецької області
Донецька область, Волноваський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

У третій четвер травня в Україні святкують Всесвітній день вишиванки.

Дата: 18.05.2023 08:30
Кількість переглядів: 36

Фото без опису

Вишиванка – це унікальне мистецтво українського світовідчуття, своєрідний код нації. Кожній області України притаманні свої характерні узори та техніки оздоблення одягу. Оскільки традиція вишивки є дуже багатогранною.

На Львівщині властиві рослинні мотиви (квіти, листки, галузки), з дрібними геометричними, що вільно розкидані на площині або зображені у шаховому порядку. На вишиванці майстрині часто залишають багато білого простору. Переважають такі кольори: червоний синій, білий, зелений, жовтий. Поширеними техніками є «гладь», «гапт», «стебнівка», «бавничковий» та «городоцький» стібки.

У Тернопільській області багато вишивки зосереджували саме на рукавах. Поширеними є рослинні та геометричні узори в чорно-червоному кольорі. Відомою є борщівська вишиванка, для якої характерні густі чорні візерунки. Поширені техніки: «стібка» та «гладь». Орнамент створювали у вигляді восьмипелюсткової зірки, ромбів, завитки тощо.

На Закарпатті вишивка є дуже різноманітною. Тут поширені рослинні, тваринні та геометричні орнаменти. Серед останніх відомими є зигзагоподібні фігури «каракулі»,.

На Волині виокремлюють геометричні (хрестоподібні, розетко-зірчасті та ромби) мотиви укладені у різні композиції. Інколи вони можуть поєднуватися з рослинними візерунками. Кольорова гама складається з чорного та червоного, із вкрапленнями синього та зеленого. Поширені техніки: «хрестик», «занизування», «зволікання», «верхоплут».

У Вінницькій та Хмельницькій областях характерні різноманітні геометричні комбінації (ромби, трикутники, квадрати) із різною формою та внутрішнім розміщенням. Такий орнамент розкладали в горизонтальні чи похилі смуги та заповнювали рукави сорочки. Узори вишивали жовтими, чорними, зеленими та червоними нитками. Техніки: «кучерявий стіб», «качалочка», «хрестик», «насилування».

Для Київщини характерні геометричні орнаменти з деякими вкрапленнями квітів, грон, бутонів та листям. Їх вишивали в чорно-червоному кольору, інколи додавали жовтий та синій.

На Чернігівщині вишивають стібки дуже тоненькими. Тому така техніка нагадує вишивання бісером. Поширеними кольорами є червоний та синій. Техніки: «мережка», «качалочка», «гладь», «хрестик».

У Полтавській області вирізняється особливий метод вишивки «білим по білому». Він виник у решетилівському районі. Техніка передбачає поєднання рослинних та геометричних узорів, таких як: «барвінок», «хміль», «гілки», а також – ромби, трикутники, хрестики, квадрати.

У Херсонській та Одеській областях вишивали рослинні, тварині та геометричні орнаменти. Також - зображення «світового дерева», а кольори переважали такі: чорний, червоний, синій, жовтий та білий.

На Донеччині вишивали «мережкою» та «хрестиком». Популярними є червона, чорна та сіра нитки, якими зображували часто рослинні орнаменти. 

У Харківській та Луганських областях вишивали переважно товстою ниткою, яка додавала виняткового об’єму узорові. Тут часто використовували техніки: «хрестик» та «напівхрестик».


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь