Великоновосілківська селищна військова адміністрація Волноваського району Донецької області
Донецька область, Волноваський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Віктор Ляшко: Наша ціль – щонайменше 75% закладів «первинки», в яких пацієнт може отримати базову психологічну допомогу

Дата: 12.07.2023 07:19
Кількість переглядів: 46

Фото без опису

Про формування унікальної української системи охорони психічного здоровʼя та підготовку сімейних лікарів за програмою mhGAP міністр охорони здоровʼя Віктор Ляшко розказав в межах подкасту «Простими словами» від The Village Україна. 

За прогнозами МОЗ України, наслідки повномасштабної війни відчують на своєму ментальному здоровʼї майже 15 млн українців. Кожен п’ятий українець – під загрозою розвитку певної форми психічного розладу. Цей висновок ґрунтується на оцінках ВООЗ. Щоб підтримати українців необхідні швидкі та системні кроки. Один з них – визначення сімейних лікарів та педіатрів як першого контакту та першою точкою на маршруті пацієнта в системі охорони психічного здоровʼя. 

«Коли ми провели аудит, побачили, у чому проблема, ми відразу знайшли найшвидше й оптимальне рішення, що може покрити якомога більшу кількість людей, які потребують психологічної допомоги, – розповів Віктор Ляшко в інтервʼю ведучим подкасту. – Ми відразу розпочали навчання за програмою mhGAP серед сімейних лікарів, тому що це точка входу».

Mental Health Gap Action Program (mhGAP) – програма дій із подолання прогалин у сфері психічного здоров’я. Це інструмент Всесвітньої організації охорони здоровʼя, який якраз визначає базові рівні того, що повинен робити сімейний лікар, як виявити проблему і як допомогти з цією проблемою впоратися.

Щоб покрити якомога більше сімейних лікарів і педіатрів одразу, навчальний курс був адаптований під українські потреби, записаний в онлайн форматі й запущений на сайті Академії Національної служби здоровʼя України. До речі, цей курс можуть пройти не лише сімейні лікарі, а й інші медичні працівники – для цього необхідно  зареєструватися за посиланням: https://academy.nszu.gov.ua/course/view.php?id=183

«Зараз, у перший рік, треба якомога більше людей цією програмою навчити. Але ми розуміємо також, що онлайн-навчання – це все-таки онлайн-навчання, тому з наступного року запустимо супервізію, – пояснює міністр охорони здоровʼя. – Треба, щоби приїхав більш кваліфікований спеціаліст, який має більше років досвіду, подивився, як надають консультації й допомогу ті, хто отримав цей сертифікат. Таким каскадним методом ми хочемо покрити 75 % всіх наших закладів “первинки”, щоби від них хоча б по декілька спеціалістів пройшли курс mhGAP і могли надавати психологічну допомогу всім, хто її потребує».

Наразі вже понад 13 тисяч лікарів «первинки» – сімейні лікарі та педіатри – пройшли навчання. Загалом, станом на кінець червня 2023 р., сертифікати про проходження онлайн-тренінгу отримали майже 28 000 медичних працівників, серед яких – лікарі первинної та спеціалізованої медичної допомоги, медсестри та медбрати, керівники медзакладів та ін.

Повна версія подкасту «Простими словами» з міністром охорони здоров’я України Віктором Ляшком про стигматизацію психологічної допомоги, аудит потреб у сфері ментального здоров’я, навчання сімейних лікарів і про те, що сьогодні допомагає українцям триматися за посиланнями:  

 

Довідка:

Спеціальний сезон подкасту про психологію «Простими словами» виходить у межах ініціативи першої леді Олени Зеленської зі створення Всеукраїнської програми ментального здоровʼя «Ти як?» за підтримки ВООЗ і ГО «Безбар’єрність». Подкаст виходить із 2019 року, його ведучі – клінічна психологиня, парна й сімейна терапевтка Софія Терлез та журналіст і письменник, а заразом і амбасадор Всеукраїнської програми ментального здоровʼя «Ти як?» Марк Лівін.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь