Великоновосілківська селищна військова адміністрація Волноваського району Донецької області
Донецька область, Волноваський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Битва на Калці: Донеччина вже 800 років на передовій українського спротиву

Дата: 25.07.2023 10:43
Кількість переглядів: 60

Фото без опису

День Української Державності відзначається в Україні 28 липня у День хрещення Київської Русі – України. Донецька обласна державна адміністрація продовжує цикл історичних матеріалів про події, які протягом століть відбувалися на наших теренах і зміцнювали фундамент незалежної української держави.

800 років.

Рівно стільки часу Донеччина безумовно належить до українського історичного простору. І рівно стільки часу – на передовій українського спротиву.

Навесні 1223 року донецький степ, який тоді ще навіть Диким Полем не називали, з’явився на мапі України-Русі – з’явився як перша лінія оборони від навали зі сходу.

На той час у глибинах Азії вже 17 років відбувалося становлення могутньої сили – Монгольської Імперії. Спершу кочівники під орудою великого хана Чингісхана спустошили тибето-бірманську державу Західна Ся, згодом підкорили тунгуську династію Цзінь. Вже тоді в їхній силі ніхто не сумнівався, а головне – не сумнівалися вони самі.

Свої плани монголи готували ретельно і ходили в походи кожні два роки, використовуючи всі тогочасні знання з тактичної та інженерної справи. І так крок за кроком – упевнено, не зазнаючи суттєвих поразок, монголи захопили всю Середню Азію та кавказькі держави. Впали квітучі Самарканд і Бухара, знищений вщент тисячолітній Ургенч. Монголи неспинні – і скоро опиняються на порозі Європи. На Донеччині.

Тим часом Русь переживає не найкращі часи. Доба сильних князів – Святослава Хороброго, Володимира Великого, Ярослава Мудрого – минула. І навіть Володимир Мономах, якому вдалося відновити велич і єдність держави, помер вже майже сто років тому.

Київ, зруйнований у 1169 році Владимиро-Суздальським князем Андрієм Боголюбським, повноцінно так і не відновився, і кожен князь перетягує ковдру на себе: Русь охопила феодальна роздробленість. Але велика загроза потребує спільних рішень – і це рішення ухвалене на Київському з’їзді князів: Русь разом із половцями іде зустрічати ворога на східних кордонах.

«Звідти ж, [із Києва], рушили вони місяця квітня і прийшли до ріки Дніпра, до острова Варязького. І приїхала туди до них уся земля половецька, і чернігівці приїхали, і кияни, і смольняни, й інші землі. Всі ми посуху Дніпро перейшли, — так ото покрита вода була безліччю човнів. А галичани й волинці, кожен зі своїми князями, і куряни, і трубчани, і путивльці, кожен зі своїми князями, прийшли кіньми. А вигонці галицькі рушили по Дністру і ввійшли в море, — човнів же було тисяча. І ввійшли вони в ріку Дніпро, і провели [човни] вгору до порогів, і стали коло ріки Хортиці, на броді близ Протолчів. Був же з ними [воєвода] Домажирич Юрій і [боярин] Держикрай Володиславич», – так про початок походу писав невідомий літописець, який, судячи зі слів, і сам був у тому війську.

Читайте також: Синьо-жовтий Бахмут - 1917 року над містом замайорів український прапор

Все відбулося за один день – спекотний день 31 травня 1223 року.

Русини і монголи зітнулися в битві у Приазов’ї, на березі річки Калки, яку зараз переважно ототожнюють із Кальчиком.

Передові загони русько-половецького війська вступили в бій із монгольською заставою – і монголи після запеклої рубки відійшли на лівий берег, щоб з’єднатися з рештою своєї армії. 

І знову ключову роль відіграла роздробленість – галицький князь Мстислав Удатний, прославлений воєнними звитягами, першим вийшов до річки і самовільно, не порадившись з іншими полководцями, вирішив перейти її вслід за монголами. Літописець каже, що зробив він це «через зависть, бо велика незгода була меж ними». 

Не кількісна перевага монголів, а саме «зависть і незгода» визначили результат битви. Монголи побачили, що русини діють безладно, і розпочали наступ. Мстислав Удатний не встиг переформатувати своє військо до оборони, а чернігівські і київські полки на іншому березі взагалі не були сповіщені про початок битви.

Невдовзі чернігівці все ж дісталися до галичан і разом зуміли стримати першу хвилю атаки, однак у монголів надійшло підкріплення і русини не встояли під натиском лучників і почали тікати до Дніпра.

«І сталася побіда над усіма князями руськими, якої ото не бувало ніколи».

Так літописець коротко описав підсумки битви. І справді: тоді вона здавалася нищівною поразкою, адже ніхто не знав точно про втрати монголів – ніхто не знає і досі. Однак головний наслідок битви на Калці у тому, що одразу після неї монголи повернулися назад і цілих 15 років їм знадобилося, щоб відновити сили і знову піти на Європу.

Наше воїнство ціною великих жертв зупинило навалу – зберегло свою державу і відтермінувало велику війну для всього західного світу, вигравши безцінний час.

Наче й не було тих 800 років – сьогодні, як і тоді, Донеччина стала рубежем, по якому проходить фронт між західною цивілізацією і східною деспотією: на Калці знову зітнулися русини-українці із загарбницькою імперією. Як і тоді, ворог переважає числом. Однак цього разу ми готові значно краще. Немає внутрішніх чвар – натомість Європа, яка всі ці 800 років мовчала, нарешті заговорила – заговорила по-українськи.

Битва на Калці, де пліч-о-пліч билися русини-українці та половці – прабатьки кримських татар – не тільки принесла Донеччину на історичну мапу України, але й заклала підвалини союзу між українцями і кримцями – союзу, що міцніє щоразу, коли на нас пре ворог зі сходу.

Битва на Калці 1223 року – це урок про необхідність єдності в державі і злагоди у військовому командуванні; урок про те, що ворога треба зустрічати зі зброєю в руках. І цей урок ми успішно вивчили, щоби перемогти у «битві на Калці» 2023 року.

Джерело: dn.gov.ua


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь