Великоновосілківська селищна військова адміністрація Волноваського району Донецької області
Донецька область, Волноваський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

28 липня - День хрещення Київської Русі - України.

Дата: 28.07.2023 08:31
Кількість переглядів: 28

Фото без опису

28 липня - День хрещення Київської Русі - України. Щороку 28 липня православні в Україні відзначають одну з найважливіших релігійних подій в українській історії - День хрещення Київської Русі, встановлений на честь започаткування князем Володимиром Великим в країні християнської традиції.

У 2023 році відзначається 1035-річчя хрещення Русі. Також 28 липня 2023 року країна вдруге відзначатиме День Української Державності, встановлений Указом Президента України від 24 серпня 2021 року № 423, з метою утвердження понад тисячолітніх традицій українського державотворення, яке корінням сягає часів заснування міста Києва, що розквітло за князювання Володимира Великого.

Князь Володимир Святославович увійшов в історію нашого народу як князь-святитель, який охрестив Україну - Русь і ввів її до християнської цивілізації саме 28 липня 988 року. За його труди на благо рідної землі народ ще за життя називав його Великим князем, любив його як батька нації, а після смерті ввів до лику святих.

Хрещення Київської Русі стало видатною подією не тільки в історії нашої Церкви, але й в історії нашого народу. Запровадження християнства на Русі суттєво вплинуло на всі сфери тогочасного суспільного життя.

Християнство визначило основу середньовічної культури нашої країни і тим самим поєднало слов’янський культурний світ і Київську Русь з культурними колами християнських народів Сходу і Заходу. Культура, що прийшла на Русь після прийняття християнства з Візантії, продовжувала й далі розвиватися на ґрунті власної творчості. Християнство сприяло піднесенню освіти, мистецтва, літератури, науки, архітектури. Нова релігія дала поштовх розвитку кириличної писемності, були створені перші школи, зокрема при Десятинній церкві. Церкви і монастирі стали осередками культури, де створювалися бібліотеки, писалися літописи.

Запровадження християнства сприяло підвищенню престижу Київської Русі: зовнішньополітичні відносини із сусідніми державами (Польщею, Угорщиною, Чехією, а також із Візантією) будувалися на рівних. Київська Русь долучилася до загальноєвропейського культурно-релігійного простору. Це позитивно впливало на її історичне самовизначення та пошук свого місця у світовому історичному процесі.

Відзначення Хрещення Русі показує тяглість християнської традиції та існування цивілізації на землях сучасної України у той час, коли на території сучасної Москви не було навіть міста.

Саме тому Хрещення Київської Русі-України стало поворотним для нашої історії, а утвердження християнських цінностей — ідеалів добра, справедливості та миру — важливим дороговказом на шляху українського народу до здобуття незалежності. І саме ці цінності гартують наш народ у боротьбі за територіальну цілісність та суверенітет України.

Нехай Господь береже нас усіх, Донеччину і Україну! Джерело: dn.gov.ua


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь