Великоновосілківська селищна військова адміністрація Волноваського району Донецької області
Донецька область, Волноваський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Загроза сказу на Донеччині є реальною: Що робити, щоб вберегтися від смертельної хвороби

Дата: 05.08.2023 07:31
Кількість переглядів: 42

Фото без опису

Про небезпеку такої страшної хвороби як сказ та епідемічну ситуацію по Донецькій області розповіла на брифінгу в.о. завідувача санітарно-карантинного відділу Донецького обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України Олена Медведєва.

Сказ - це небезпечне захворювання тварин і людей. Ця хвороба ще відома як гідрофобія у людей і рабієс у тварин. Людина заражається під час укусу або потрапляння слини хворої тварини на пошкоджену шкуру або слизові оболонки. Зараження також можливе через предмети, забруднені слиною хворих тварин. Відомі випадки, коли людина захворіла внаслідок того, що тримала в руках ланцюг, на якому залишилась слина хворого собаки. Існує ймовірність також аерогенного та контактного зараження, наприклад, при відвідуванні печер, заселених кажанами, реєструвались випадки зараження і в лабораторних умовах. Джерелами збудника сказу є дикі та домашні тварини, найбільшу небезпеку становлять вовки, лисиці, їжаки, кажани, щури, собаки, коти та сільськогосподарські тварини. Головна ознака хворих тварин - це зміна їх поведінки, але симптоми у тварин виявляються через певний час після реального зараження.

Симптоми захворювання у людини - це біль, відчуття поколювання чи печіння в місті укусу, підвищення температури, а коли вірус досягає головного мозку - починаються галюцінації, збудження, світлобоязнь, водобоязнь, утруднення при ковтанні рідини та поява судом при спробі пити воду. Коли з`являються вказані симптоми, то людина вже невиліковна і помирає в страшних муках. Потрібно пам`ятати, що ліків проти сказу не існує, у цієї хвороби 100-відсоткова летальність. Єдиний шанс запобігти хворобі після укусу тварини - це екстрено вакцинуватись. Всі заклади охорони здоров`я Донецької області у достатній кількості забезпечені необхідною вакциною.

Сьогодні сказ реєструють практично у всіх країнах світу. Територія Донецької області, як і усієї України, є небезпечною,  епідемічна ситуація щодо захворюваності людей на сказ залишається нестабільною. Щороку в нашій країні помирає від хвороби декілька людей, так, у 2022-му були два смертельні випадки - у Харківській та Житомирській областях. У Донецькій області останні два смертельних випадки були у 2015 році - у Покровському та Бахмутському районах.

Загроза сказу залишається актуальною і сьогодні. В результаті ведення бойових дій і евакуації населення на території громад в десятки разів збільшилась кількість тварин, які були залишені господарями і стали безпритульними, постійно збільшується і чисельність диких тварин, які проникають у населені пункти, ховаючись від обстрілів. Відповідно зростають ризики зараження. У цьому році зафіксовано вже 5 підтверджених випадків сказу серед тварин - у Добропольській та Краматорській громадах.

Про результати щеплення тварин на Донеччині, про те, куди звертатись людям, щоб вакцинуватись від сказу, а також про результати імунізації від інших хвороб на території області дивіться у відео брифінгу:

 

 

<>

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь