Великоновосілківська селищна військова адміністрація Волноваського району Донецької області
Донецька область, Волноваський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Робоче місце школяра: як правильно облаштувати

Дата: 26.08.2023 07:31
Кількість переглядів: 36

Фото без опису

Наближається початок нового навчального року, тож батькам, як і учням, треба знову готуватися до шкільної науки. Проте йдеться не лише про нову форму, рюкзак і зошити – доведеться подбати й про організацію робочого місця. На що варто зважати, щоби сидіння за підручником чи ноутбуком не завадило здоров’ю? 

ПЕРЕВІРТЕ, ЧИ ВІДПОВІДАЮТЬ МЕБЛІ ЗРОСТУ ШКОЛЯРА

Від цього залежить не лише зручність роботи, а й формування правильної постави дитини. Перевірити відповідність розміру столу й стільця зросту просто: правильна поза для сидіння за письмовим столом така: учень сидить глибоко на стільці, попереково-крижовою частиною тіла спирається на його спинку й тримає рівно корпус і голову. Голова злегка нахилена вперед, ноги зігнуті в кульшовому та колінному суглобах під прямим кутом, стопи спираються на підлогу, передпліччя вільно лежать на столі. 

Занизький стіл змусить дитину надто сильно схилятися над зошитом і може зіпсувати поставу, а зависокий – сприятиме напруженню і підвищеній втомлюваності. Тому, якщо є можливість, придбайте стіл-трансформер. Проблему зависокого стільця можна вирішити завдяки підставці під ноги. Але пам’ятайте про правильну поставу.

ЗАБЕЗПЕЧТЕ ЯКІСНЕ ОСВІТЛЕННЯ РОБОЧОГО МІСЦЯ

Вдень це питання можна вирішити завдяки природному світлу, а в темні години доби – застосувавши штучне освітлення. Якщо йдеться про розташування столу біля вікна, уникайте прямого сонячного світла – воно відбиватиметься від аркушів і спричинятиме напруження очей. Оптимальний варіант для штучного освітлення – настільна лампа на гнучкій ніжці. Вона дозволяє коригувати напрям світла, а також висоту самої лампи. Якщо ваша дитина пише правою рукою, поставте лампу ліворуч, а якщо вона шульга – праворуч.

ПРОДУМАЙТЕ ВАРІАНТ НАВЧАННЯ ЗА КОМП’ЮТЕРОМ

Якщо дитина навчатиметься з ноутбуком чи комп’ютером, поставте монітор навпроти її обличчя на відстані витягнутої руки. Клавіатура й мишка мають бути на рівні ліктя, запʼястя повинні бути розташовані прямо – так м’язи не набрякатимуть.

ОРГАНІЗУЙТЕ РЕШТУ ПРОСТОРУ

Останнє за порядком, але не за значущістю. Подбайте про ящики та органайзери для підручників, зошитів і канцтоварів. Ніщо не має відволікати дитину від навчання, тож добре організувати простір навколо робочого столу так, щоби зайві речі завжди можна було сховати. Так не «страждатиме» концентрація дитини.

Джерело: moz.gov.ua


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь