Як вберегтися від ботулізму
Як вберегтися від ботулізму
Ботулізм – це харчова інтоксикація, зумовлена споживанням продуктів, які містять ботулотоксини, яка може призвести до тяжких наслідків та смерті. Збудник розмножується в анаеробному стані (без кисню) за неправильних умов зберігання чи транспортування.
Щоб вберегтися від ботулізму, слід уникати споживання наступних продуктів, якщо сумніваєтесь у їхній якості та умовах зберігання/транспортування:
- в’яленої, копченої, солоної та консервованої риби;
- м’ясних та грибних консервів;
- консервів домашнього виробництва.
Потенційно небезпечними є всі консервовані продукти, які були погано вимиті, неправильно/недостатньо термічно оброблені, транспортувались або зберігалися неналежним чином.
Навіть консерви, у яких усе гаразд із терміном придатності, виглядом та смаком, можуть бути зараженими: ботулізм не можна визначити за кольором або смаком, мікроорганізм, який спричиняє хворобу, не псує продукти.
Також ботулізм може виникнути внаслідок споживання в’яленої чи копченої риби та будь-яких виробів із м’яса (ковбаси, шинки тощо). Це можуть бути продукти і домашнього приготування, і вироблені у промислових умовах.
Щоби вберегтися від ботулізму необхідно дотримуватись наступних рекомендацій:
Не вживайте їжу з ємностей, які можуть нести ризик ботулізму. Це:
- роздуті банки;
- банки зі здутими кришками;
- банки, з яких щось витікає;
- нещільно закриті банки;
- банки, з яких відчувається дивний або неприємний запах.
Не вживайте консервовані в домашніх умовах продукти, які зберігались більше року.
Не купуйте консерви та інші продукти домашнього виготовлення з рук на вулицях та стихійних ринках.
Уникайте споживання в’яленої, копченої, солоної та консервованої риби.
Не вживайте продукти, якщо сумніваєтесь у їх якості або не впевнені, що їх зберігали та/або транспортували належним чином.
Симптоми ботулізму найчастіше з’являються поступово, без різких підйомів температури, тому виникає ілюзія несерйозності хвороби. Надалі з’являється порушення зору – одна з найперших ознак ботулізму. Одночасно виникають спрага, сухість слизових оболонок, розлад ковтання, може змінитися тембр голосу. Хворі скаржаться на відчуття «грудки» у горлі, біль під час ковтання, подразнення в горлі.
Неврологічна симптоматика триває кілька днів і супроводжується загальнотоксичним синдромом – хворі скаржаться на сильний головний біль, запаморочення, безсоння, загальну слабкість, підвищення температури тіла. У важких випадках пацієнтів турбує відчуття нестачі повітря. Розвивається дихальна недостатність, що стає причиною смерті при ботулізмі.
За найменшої підозри на ботулізм негайно зверніться до лікаря!