Колодязна вода, це небезпечно.
Колодязна вода, це небезпечно.
Вживання якісної води для пиття є однією з найважливіших запорук збереження здоров’я людини і її довголіття. Але потрібно пам’ятати,що вода може бути одним із факторів передачі небезпечних інфекційних захворювань, в першу чергу кишкових, а також хвороб, спільних для людей і тварин, які передаються мишевидними гризунами – туляремії, лептоспірозу та інших.
Найбільш поширеним джерелом питного водопостачання є підземні грунтові води, які потрапляють до населення найчастіше через шахтні колодязі.
Інфікування грунтової води може відбутися як у грунтовому потоці, так і в шахтних
колодязях при потраплянні до них виділень хворих і бактеріоносіїв різними шляхами, а саме: при просочуванні в грунтову воду господарсько-фекальних стічних вод, побутових вод, при потраплянні в колодязі трупів гризунів.
Колодязна вода, що використовується для господарсько-питних потреб, повинна бути епідемічно-безпечною (не містити бактеріального забруднення), не шкідливою за хімічним складом та приємною за органолептичними (смаковими) властивостями.
Дезінфекцію колодязів необхідно проводити за епідемічними показаннями, а саме: при встановленні бактеріального забруднення води, при виникненні надзвичайних ситуацій (повеней, затопленні територій, в результаті сильних злив), а також з профілактичною метою.
Знезараження води у колодязях, проводиться передбаченими для цих цілей дезінфекційними засобами, дозволеними до застосування Міністерством охорони здоров’я України і які внесено у відповідний державний реєстр дезінфекційних засобів. Дезінфекційні засоби випускаються у вигляді таблеток, що добре розчиняються у воді, а саме: Акватабс, Жавель-клейд, Санідез та інші.
Слід зазначити, що дезінфекція води дає тимчасовий ефект, тому якщо є постійне джерело забруднення – затікання нечистот від вбиральні, вигрібної ями ґрунтових вод через несправний колодязний зруб тощо, користування водою з колодязя забороняється до усунення цих дефектів.
Вода в колодязях, що використовується для господарсько-питних потреб повинна бути чистою та безпечною для вживання, для цього необхідно утримувати колодязь в належному санітарному стані, своєчасно проводити ремонт, очищення та дезінфекцію.
Особливо важливо бути пильними у випадку, коли колодязь або неглибока свердловина є джерелом для приготування сумішів, напоїв та страв для дитини до 3 – х років. Саме цей вік робить маленьку людину майже беззахисною перед шкідливим впливом нітратів, викликаючи у неї важке захворювання метгемоглобінемію. То ж у такому випадку, якщо не має гарантії безпечності питної води, для потреб дитини краще використовувати бутильовану воду або завідомо якісну воду з іншого джерела.
Отже, бережіть себе та своїх дітей! Будьте здорові!