Великоновосілківська селищна військова адміністрація Волноваського району Донецької області
Донецька область, Волноваський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Колодязна вода, це небезпечно.

Дата: 18.11.2023 08:03
Кількість переглядів: 35

Фото без опису

Колодязна вода, це небезпечно.

Вживання якісної води для пиття є однією з найважливіших запорук збереження здоров’я людини  і її довголіття. Але потрібно пам’ятати,що вода  може  бути  одним  із факторів  передачі  небезпечних  інфекційних  захворювань, в  першу  чергу кишкових, а  також  хвороб,  спільних  для людей  і  тварин,  які  передаються  мишевидними гризунами – туляремії, лептоспірозу та інших.

Найбільш поширеним джерелом питного водопостачання є підземні грунтові води, які потрапляють до населення найчастіше через шахтні колодязі.

Інфікування  грунтової води може відбутися як у грунтовому потоці, так і  в  шахтних

колодязях  при  потраплянні  до  них  виділень  хворих і бактеріоносіїв  різними шляхами, а саме:  при  просочуванні  в  грунтову воду  господарсько-фекальних стічних  вод, побутових вод, при потраплянні в колодязі трупів гризунів.

Колодязна вода, що використовується для господарсько-питних потреб, повинна бути епідемічно-безпечною (не містити бактеріального забруднення), не шкідливою за хімічним складом та приємною за органолептичними (смаковими) властивостями.

Дезінфекцію колодязів необхідно проводити за епідемічними показаннями, а саме: при встановленні  бактеріального забруднення води, при виникненні надзвичайних ситуацій (повеней, затопленні територій, в результаті  сильних злив), а також з профілактичною метою.

Знезараження води у колодязях, проводиться передбаченими для цих цілей дезінфекційними засобами, дозволеними до застосування Міністерством охорони здоров’я України і які внесено у відповідний державний реєстр дезінфекційних засобів. Дезінфекційні засоби випускаються у вигляді таблеток, що добре розчиняються у воді, а саме: Акватабс, Жавель-клейд, Санідез та інші.

Слід зазначити, що дезінфекція  води  дає тимчасовий ефект, тому якщо є постійне джерело забруднення – затікання нечистот від вбиральні, вигрібної  ями  ґрунтових  вод через несправний колодязний зруб тощо, користування водою з колодязя забороняється до усунення цих дефектів.

Вода в колодязях, що використовується для господарсько-питних потреб повинна бути чистою та безпечною для вживання, для цього необхідно утримувати колодязь в належному санітарному стані, своєчасно проводити ремонт, очищення та дезінфекцію.

Особливо важливо бути пильними у випадку, коли колодязь або неглибока свердловина є джерелом для приготування сумішів, напоїв та страв для дитини до 3 – х років. Саме цей вік робить маленьку людину майже беззахисною перед шкідливим впливом нітратів, викликаючи у неї важке захворювання метгемоглобінемію. То ж у такому випадку, якщо не має гарантії безпечності питної води, для потреб дитини краще використовувати бутильовану воду або завідомо якісну воду з іншого джерела.

Отже, бережіть себе та своїх дітей! Будьте здорові!  


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь