Великоновосілківська селищна військова адміністрація Волноваського району Донецької області
Донецька область, Волноваський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Колодязна вода, це небезпечно.

Дата: 18.11.2023 08:03
Кількість переглядів: 51

Фото без опису

Колодязна вода, це небезпечно.

Вживання якісної води для пиття є однією з найважливіших запорук збереження здоров’я людини  і її довголіття. Але потрібно пам’ятати,що вода  може  бути  одним  із факторів  передачі  небезпечних  інфекційних  захворювань, в  першу  чергу кишкових, а  також  хвороб,  спільних  для людей  і  тварин,  які  передаються  мишевидними гризунами – туляремії, лептоспірозу та інших.

Найбільш поширеним джерелом питного водопостачання є підземні грунтові води, які потрапляють до населення найчастіше через шахтні колодязі.

Інфікування  грунтової води може відбутися як у грунтовому потоці, так і  в  шахтних

колодязях  при  потраплянні  до  них  виділень  хворих і бактеріоносіїв  різними шляхами, а саме:  при  просочуванні  в  грунтову воду  господарсько-фекальних стічних  вод, побутових вод, при потраплянні в колодязі трупів гризунів.

Колодязна вода, що використовується для господарсько-питних потреб, повинна бути епідемічно-безпечною (не містити бактеріального забруднення), не шкідливою за хімічним складом та приємною за органолептичними (смаковими) властивостями.

Дезінфекцію колодязів необхідно проводити за епідемічними показаннями, а саме: при встановленні  бактеріального забруднення води, при виникненні надзвичайних ситуацій (повеней, затопленні територій, в результаті  сильних злив), а також з профілактичною метою.

Знезараження води у колодязях, проводиться передбаченими для цих цілей дезінфекційними засобами, дозволеними до застосування Міністерством охорони здоров’я України і які внесено у відповідний державний реєстр дезінфекційних засобів. Дезінфекційні засоби випускаються у вигляді таблеток, що добре розчиняються у воді, а саме: Акватабс, Жавель-клейд, Санідез та інші.

Слід зазначити, що дезінфекція  води  дає тимчасовий ефект, тому якщо є постійне джерело забруднення – затікання нечистот від вбиральні, вигрібної  ями  ґрунтових  вод через несправний колодязний зруб тощо, користування водою з колодязя забороняється до усунення цих дефектів.

Вода в колодязях, що використовується для господарсько-питних потреб повинна бути чистою та безпечною для вживання, для цього необхідно утримувати колодязь в належному санітарному стані, своєчасно проводити ремонт, очищення та дезінфекцію.

Особливо важливо бути пильними у випадку, коли колодязь або неглибока свердловина є джерелом для приготування сумішів, напоїв та страв для дитини до 3 – х років. Саме цей вік робить маленьку людину майже беззахисною перед шкідливим впливом нітратів, викликаючи у неї важке захворювання метгемоглобінемію. То ж у такому випадку, якщо не має гарантії безпечності питної води, для потреб дитини краще використовувати бутильовану воду або завідомо якісну воду з іншого джерела.

Отже, бережіть себе та своїх дітей! Будьте здорові!  


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь