Великоновосілківська селищна військова адміністрація Волноваського району Донецької області
Донецька область, Волноваський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Сезон грипу може тривати до середини весни. Що важливо знати про цю хворобу?

Дата: 25.12.2023 07:21
Кількість переглядів: 45

Фото без опису

Вірус грипу вражає передусім верхні дихальні шляхи та легені, а на додачу – серцевий м’яз та внутрішню поверхню кровоносних судин. Це показали нещодавні дослідження в Університеті штату Огайо (США). Саме тому найпоширенішими грізними ускладненнями грипу є запалення легенів (пневмонія), серцева недостатність і тромбози. Крім цього, перебіг грипу загострює хронічні захворювання, як-от цукровий діабет, бронхіальна астма, хронічне обструктивне захворювання легенів тощо.  

Подекуди будь-яку респіраторну вірусну інфекцію називають «грипом», хоча різниця між ними разюча – як за динамікою розвитку хвороби, так і за її ускладненнями. Грип починається раптово. Часто на початку хвороби з’являється сильний головний і м'язовий біль, гарячка, слабкість і виражена втома. Застуда ж розвивається поволі, і часто люди переносять її «на ногах» (хоча не варто так робити!).

Відрізнити грип від застуди чи COVID-19 можна за допомогою тесту, доступного в аптеці. Це особливо важливо для людей із супутніми серцево-судинними захворюваннями, адже прийом деяких ліків через хронічну хворобу може призвести до збільшення ризику розвитку побічних ефектів. Це стосується і прийому ліків, які не потребують рецепта лікаря для придбання їх в аптеці, але часто використовуються для покращення стану хворого, зменшення проявів. Тому такі пацієнти потребують лікарського супроводу. 

Для людей без хронічних захворювань тест робити не конче необхідно, адже логіка та сама: захворіли – залишайтеся вдома, байдуже це грип чи ні.

Найбільше ризикують мати важкий перебіг і навіть летальне завершення грипу такі категорії людей:

  • Вагітні,
  • діти до 5 років,
  • люди старші за 60-65 років,
  • люди із хронічними захворюваннями.

Вірус грипу мінливий, часто «перевдягається» і стає невпізнаваним для нашої імунної системи. До того ж він може мати такі ускладнення, як пневмонія, синусит, отит, а також такі наслідки, як інфаркт міокарда та інсульт. З огляду на це щеплення проти грипу варто робити щосезону. 

Вірус грипу поширюється повітряно-крапельним шляхом, через руки та предмети,  зокрема. Тому належне і регулярне миття рук з милом, дотримання «кашльового етикету» – чхання та кашляння в зігнутий лікоть, а не в долоні – дещо знижують ризик заразитися вірусом грипу в громадських місцях.

Особливо сприятливими умовами для виживання і поширення вірусу є температура близько 5° C та низька вологість (25-35%). У разі вологості повітря понад 80% передача вірусу практично припиняється. Це хороший аргумент на користь зволоження повітря в школах та садочках.

Людина може бути уже зараженою вірусом грипу і поширювати його, але ще не мати симптомів. Коли вже очевидні симптоми вірусної інфекції: чи то грипу, чи то COVID-19, чи то просто застуди – людина має піти на самоізоляцію, аби не заражати інших. Захворіли – залишайтеся вдома.

Лікування грипу – це передусім постільний режим, пиття теплих напоїв і достатній сон. Нагадаємо, що «противірусні», «імуностимулятори» (зазначаємо в лапках, бо їхня ефективність не доведена) чи інтерферон та антибіотики не допоможуть подолати грип. Вони радше нашкодять. В Україні зареєстровані специфічні ліки для лікування грипу – вони досить дорогі і є далеко не в кожній аптеці. Ліків для запобігання грипу і застуді не існує, хай би що не казала реклама.

Ускладнення грипу можуть включати бактеріальну пневмонію, інфекції середнього вуха та приносових порожнин (наприклад, гайморит), а також загострення хронічних захворювань, таких як серцева недостатність, астма чи діабет. Як ви бачите, грип – серйозне, важке і дуже небажане інфекційне захворювання. 

Знизити ризик захворіти на грип та мати ускладнення в разі хвороби допоможе тільки вакцинація. Щеплення вакциною проти грипу можна робити з 6 місяців від народження, і протипоказів до неї практично немає. Вакцини, які доступні в Україні, вводяться внутрішньом'язово. Вакцинація проти грипу не внесена до Національного календаря профілактичних щеплень. Натомість вона доступна в аптеках і коштує значно менше, ніж одна пластинка ліків проти грипу, тим паче – ніж втрати через непрацездатність впродовж кількох тижнів та лікування ускладнень. 

Щоб щепитися проти грипу, зробіть такі кроки:

  • Запишіться до свого сімейного лікаря та отримайте рецепт на вакцину (в Україні відпуск вакцини в аптеках передбачений за рецептом).
  • Дізнайтеся, в якій аптеці є вакцина проти грипу. Усі вони однаково ефективні і захищають від однакових вірусів грипу (двох вірусів типу А та двох вірусів типу В) – тому беріть ту, яка є.
  • Безпосередньо перед візитом до лікаря візьміть сумку-холодильник і хладоген, купіть вакцину в аптеці і зробіть щеплення в лікаря.

Щеплення проти грипу та COVID-19 можна робити одночасно – в плечі обох рук. Дуже зручно!

Вакцинація проти грипу потрібна усім людям і критично важлива вагітним, дітям до 5 років, людям із хронічними захворюваннями, старшим за 60-65 років, освітянам та лікарям.

Бережіть себе!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь