КОЛОДІЙ, МАСНИЦЯ, СИРОПУСТ: традиції святкування на Донеччині
🥞КОЛОДІЙ, МАСНИЦЯ, СИРОПУСТ: традиції святкування на Донеччині🥞
Щороку свято припадає на різний час, але незмінно відзначається за тиждень до Великого посту. У 2025 році Масниця триватиме з 24 лютого по 2 березня.
Колодій – не просто свято, а давній обряд. У народі його ще називали Сиропусним тижнем, Сирною седмицею або Бабським тижнем. Це був останній термін, коли можна було справляти весілля, адже попереду - Великий піст.
Традиція «Колодки» передбачала жартівливу кару для хлопців, які не встигли оженитися. Жінки прив’язували їм колодку до руки - таким чином хлопець ніби "одружувався" з колодкою, що слугувало символічним покаранням за нерішучість та відкладення шлюбу. Носили її до тих пір, поки він не виявляв ініціативу в шлюбі. В кінці обряду, звісно, все закінчувалося веселощами та сміхом!
Свято має декілька назв, але чому саме Масниця? Все просто: це свято було присвячене молочним продуктам – маслу, сиру, молоку. «Масниця» походить від слова масло, адже саме цей продукт вважався важливою складовою святкового столу. Упродовж Масничного тижня дозволялося їсти все молочне, а от м’ясо було заборонене, що пов’язано з підготовкою до Великого посту.
Що їли наші предки? Українці споконвіку смакували вареники з сиром, а не млинці. Саме тому цей тиждень називали також «Бабським», бо жінки активно готували ці страви, брали участь у обрядових справах і піснях. А млинці стали популярними вже за радянських часів, коли нам намагалися нав’язати інші культурні традиції.
Цілий тиждень святкувань!
І кожен день – це унікальні звичаї та традиції:
Понеділок – «колодка народилась»
Вівторок – «хрестилась»
Середа – «похрестини»
Четвер – «помирала»
П’ятниця – «ховали»
Субота – «оплакували»
Неділя – «волочіння».
Масниця – це не просто смачні частування та веселі забави, а цілий цикл святкувань, що поєднує народні традиції та сімейні цінності. Зберігаймо традиції, адже саме вони роблять нашу культуру унікальною та живою!
.
За матеріалами Донецького навчально-методичного центру культури